Atelier voor zilveren sieraden, workshops, edelstenen, mineralen en meer….

Atelier gesloten:

Wegens privé omstandigheden is het atelier op vrijdagmiddag 14 juni en op vrijdagmiddag 21 juni vanaf 12.00 gesloten. Excuses voor het ongemak!

Openingstijden:

Donderdag 09.30-16.30
Vrijdag 09.30-16.30. Workshops worden op afspraak ook op zaterdag gegeven.
Alle andere dagen open op afspraakWilt u zeker weten of het atelier open is, bel dan even met 06-25517777.

Cursus ingepland

De cursus zilverklei staat weer ingepland, dit keer een optie voor 3 zaterdagen of 6 avonden. De data zijn te vinden onder het menu-item cursus zilverklei.

Wat is zilverklei

Zilverklei (ook wel bekend als Art Clay Silver) wordt gemaakt van gerecycled zilver. Het zilver wordt gewonnen van bijvoorbeeld printplaten e.d. De klei bestaat uit microscopisch kleine deeltjes zilver, organisch bindmiddel en water. Het voelt als gewone klei en is ook zo te verwerken. Rollen, kneden, boetseren is allemaal mogelijk.

Zilverklei is in drie vormen beschikbaar: klei, pasta en syringe. Met welke vorm je gaat werken is afhankelijk van het sieraad dat je wilt maken. In onderstaande foto’s zijn de drie vormen van zilverklei gebruikt. De eerste foto is een vorm gemaakt van klei in combinatie met zirkonia, de tweede foto laat zien wat je met pasta kunt doen en de derde foto laat het resultaat van syringe zien. Deze drie vormen van zilverklei kunnen naar hartenlust gecombineerd worden.

    

Structuren kunnen aangebracht worden met structuurplaatjes, stempels maar ook met andere materialen die een patroon geven als ze in de klei gedrukt worden. Synthetische steentjes zoals zirkonia’s kunnen aangebracht worden en meegebakken. Voor het zetten van edelstenen kunnen zetbakjes worden verwerkt in het ontwerp en voor de parels bijvoorbeeld zilverdraad waarop de parels, na het afbakken, geplaatst kunnen worden.

Na het creëren van het sieraad wordt het sieraad gedroogd. Hierdoor verdampt het water. Daarna kan het bijgewerkt, geschuurd en eventueel gevijld kan worden. Als het sieraad naar tevredenheid is, wordt het in de oven afgebakken.

Na het afbakken blijft 99,9% zilver over: fijnzilver genoemd. Je kunt niet zeggen dat het 100% zilver is, omdat je nooit helemaal zeker weet of al het organisch bindmiddel volledig verbrand is. Het verschil van het ontstane fijnzilver met sterling zilver is dat het laatste voor 92,5% uit zilver bestaat. Sterling zilver is verder opgebouwd uit 7,5 % andere metalen (bijv. kobalt of nikkel) waardoor het harder is, maar sneller verkleurt.

Na het afbakken wordt het sieraad geborsteld, geschuurd en eventueel tot hoogglans gepolijst. Eventueel worden dan nog onderdelen aangebracht die niet tegen de hoge afbaktemperaturen kunnen, zoals de meeste natuurlijke stenen of parels.

Daarnaast is het ook nog mogelijk om opengewerkte figuren op te vullen met acrylhars om een kleurrijk geheel te krijgen.

Het is moeilijk om mijn enthousiasme over het product zilverklei via de website goed tot zijn recht te laten komen. Wil je meer weten over zilverklei of over de diverse workshops, loop dan eens binnen bij het atelier van Zilver en Zo of neem telefonisch contact op via 06- 255 17 777. Ik geef graag aanvullende uitleg!